Cova del Xilé

La cavitat en qüestió es troba dins del casc urbà de Parcent, concretament a l’interior d’un corral amb porta enfront del n. 16 de l’Avinguda de la Constitució. Les seues coordenades son:

Latitud 38º 44’26»

Altitud 290m. s.n.m.

L’actual entrada està formada per pun pou semi-artificial de 7 metres de profunditat i forma semicircular d’1 m. de diàmetre. De la seua base arranca una diaclasa direcció 110º N, amb una forta pendent que als pocs metres arriba a un saló de grans dimensions (38 x 12 m.) amb altures de sostre oscil·lant entre els 2 als 17 m. El terra d’aquest saló està format en la seua major part per una forta rampa de runes i sediment, amb la pendent d’uns 30º. A la part més baixa el terra és completament horitzontal, format per argiles i altres sediments fins, aportats sense dubte com a conseqüència de l’ús que durant anys se li va donar a aquesta cavitat i que més endavant es comenta. Aquesta part és la zona més baixa de la cavitat.

El final de la sala el forma una cortina de formacions que bloqueja la continuació, cas de que existís, completament.

Retrocedint uns metres, s’obri a la paret sud d’aquest saló una galeria, en rpincipi de sostres molt elevats (15 m.) que en una sèrie de ressalts i xicotets pous aporta bona part de la longitud total de la cavitat. Aquesta galeria es desenvolupa preferentment sobre la direcció SSE.

Cueva del Chileno