Excursionisme i paratges d’interés

Parcent és privilegiat en rutes excursionistes per a gaudir dels seus paratges.

 

PRV 158 Serra del Carrascar de Parcent

(descarregar-se fullet en pdf)

Duració total de l’itinerari circular: 6 hores
Dificultat: Mitjana-alta

L’itinerari s’inicia al carrer l’Era, des d’un panell informatiu que trobarem prop de la Cooperativa. Després de recórrer el carrer en direcció sud-est, baixarem del poble  i prendrem el camí dels Pous que, després de passar per un pou restaurat, ens conduirà fins una pista de terra.

Continuarem per la pista i més endavant s’iniciarà una senda empedrada en alguns trams. Ascendirem per una fort pendent del denominat «camí de les Revoltes», nom que respon a la seua trajectòria en zig-zag. Aquest tram acaba a la carretera del Coll de Rates, punt on hi ha un mirador i un panell que permet interpretar el paisatge.

Continuem ascendint cap un segon mirador i des d’ací prendrem la pista cimentada que ens portarà cap al cim. Primer pujarem al Tossal dels Diners, sobre el que hi ha instal·lades unes antenes. En aquest punt s’obri la visual i podem veure les dues Marines, des dels valls interiors fins la costa. Destaca per la seua bellesa i el seu elevat grau de naturalitat la Serra del Ferrer (en primer plànol), declarada Paisatge Protegit junt amb la Serra de Bèrnia.

La pista continua fins una caseta forestal i a partir d’eixe punt prendrem la senda per la carena de la Serra del Carrascar. En aquest recorregut la vegetació és escassa a causa de les difícils condicions ambientals, com l’elevada pendent i la manca de terra, deixant al descobert la roca nua, molt erosionada per l’aigua de plutja.

Després de passar pels alts de Polupí comença el descens, prou escarpat a la primera part. Ariibarem al pou de la Mina de Ferro i després, desviant-nos uns metres de la senda, a la coveta dels Coloms.

Més endavant, envoltada de pins, està la Font de la Foia, de la que brolla aigua durant tot l’any i on la senda desemboca a una pista. Continuarem per la pista i ens dirigirem a l’esquerra per a reprendre la senda.

Al llarg del descens, entre les taques de matoll i els pinars, podem veure algunes carrasques testimoni de la vegetació original de la zona , que va donar nom a la Serra del Carrascar.

Finalment arribarem a un encreuament amb la carretera, passarem en línea recta i continuarem per un camí. Girarem cap a l’esquerra i ens endinsarem en un barranc, per a , uns 300 metres més endavant, arribar a Parcent.

 

Camins de pedra i aigua

Definir

 

Font de la Rompuda

Es troba situada a 2 km. del poble, al peu del «Coll de Rates»

No se sap exàctament quan es va descobrir, però ja al segle XIX es coneixia la seua existència. En 1905 es realitza l’acondicionament de la font per a recollir aigua. En 1935 es fa una altra xicoteta obra per a posar una canella a l’eixida de l’aigua.

Tota l’aigua de la font és recollida a una bassa que estava descoberta fins 1991 en que es va cobrir. Amb aquesta aigua es reguen part de les terres de la zona.

 

Font de la Foia

A l’igual que la Font de la Rompuda, no se sap quan es va descobrir però ja al segle XIX es coneixia la seua existència.

Està envoltada de pins, brots i carrasques, així com de camps, sobretot d’oliveres i des d’alli es divisen pràcticament tos els pobles de la Vall de Pop. Té aigua durant tot l’any, fins i tot en anys de sequera, en què el seu cabdal baixa però no s’asseca.

 

També et pot interessar:

Tourist Info Vall de Pop

Aestas Ecoturismo

Casa Carrascal